Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει σίγουρα διαβάσει αρκετά άρθρα για την εύρεση της πραγματικής ευτυχίας. Τα περισσότερα προτείνουν να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας και να μην αφιερώνουμε τόσο χρόνο στη δουλειά. Η OFFICE+ όμως ανακάλυψε την ενδιαφέρουσα μελέτη του Ουγγροαμερικανού ψυχολόγου Mihaly Csikszentmihalyl που είναι ειδικός σε θέματα ευτυχίας και δημιουργικότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διεθνούς φήμης ψυχολόγο, η ευτυχία ή η δυστυχία μας δεν εξαρτάται τόσο από τις συνθήκες της ζωής μας όσο από εμάς. Η ευτυχία είναι κάτι που απλά συμβαίνει, σαν το πεπρωμένο. Είναι όμως και μία κατάσταση, σύμφωνα με τις πολυετείς έρευνες του επιστήμονα, για την οποία μπορούμε να προετοιμαστούμε. Δε μπορούμε να την “εμφανίσουμε”, αλλά μπορούμε να μην την εμποδίσουμε να εμφανιστεί.

Ο M.Csikszentmihalyl συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Όσοι μάθουν να ελέγχουν τις εσωτερικές εμπειρίες τους, θα είναι σε θέση να καθορίζουν την ποιότητα της ζωής τους, κάτι που πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε ευτυχία».  

Ένα επιπλέον στοιχείο της έρευνας με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ότι οι άνθρωποι που είναι χαλαροί δε νιώθουν τη μεγαλύτερη ευτυχία. Οι καλύτερες στιγμές της ζωής μας είναι οι δημιουργικές και παραγωγικές, όχι εκείνες της απραξίας ή της χαλάρωσης. Ευτυχία νιώθουμε όταν ανακαλύπτουμε. Δεν πρόκειται για μία μόνιμη κατάσταση αλλά μία μεταβαλλόμενη όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμα επιμέρους καταστάσεων ευτυχίας (τις οποίες ο επιστήμονας αποκαλεί “ροές”).

Η εμπειρία της ευτυχίας είναι εντελώς ανεξάρτητη από κουλτούρα, ηλικία, μόρφωση, πλούτο. Ο M.Csikszentmihalyl βρήκε ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από τον μέσον όρο σε διάφορα επαγγέλματα: καλλιτέχνες, ανθρακωρύχους, διευθυντές επιχειρήσεων, χειρουργούς. Σχεδόν όλοι τους εργάζονταν σκληρά και σκέφτονταν συχνά σχετικά με την ζωή τους. 

Το ζήτημα είναι όμως να μη θέτουμε έναν μακρινό στόχο και να περιμένουμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι όταν τον επιτύχουμε. Θέλουμε να μάθουμε να απολαμβάνουμε την εργασία μας, να παραβλέπουμε τα ασήμαντα αρνητικά στη δουλειά, να έχουμε μία χαρούμενη καθημερινότητα με τους συναδέλφους και συνεργάτες, να είμαστε σε μία θέση εργασία που μπορούμε να διατηρούμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Τι σημαίνει αυτό; Όσοι αισθάνονται θύματα των περιστάσεων ή το «παιδί για όλες τις δουλειές», χάνουν την πολύτιμη ευκαιρία να χαρούν την εργασία τους. Τότε είναι που ο M.Csikszentmihalyl συστήνει να αλλάξουμε δουλειά ή θέση εργασίας.