Στο εξωτερικό, όπως και σε αρκετές πολυεθνικές εταιρείες στη χώρα μας, έχουν “θεσπιστεί” ώρες άσκησης και κυρίως yoga. Πρόκειται για την office yoga, όπως λέγεται και περιλαμβάνει απλό ασκησιολόγιο το οποίο μπορεί να γίνει οπουδήποτε και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Παρά μόνο τη συγκέντρωσή μας!

Οι ώρες που ενδείκνυνται για yoga είναι κατά τη διάρκεια του lunch break ή το απόγευμα. Το πιο σύνηθες είδος yoga που εφαρμόζεται στις ώρες γραφείου, είναι η Hatha Yoga ώστε να καλύπτει όλους τους τύπους των εργαζομένων/ ασκουμένων. Θέλουμε να είναι εύκολη, πρακτικά εφαρμόσιμη ανεξαρτήτως των ρούχων μας ή του χώρου που βρισκόμαστε και χωρίς κανένα κίνδυνο ή βαθμό φυσικής κατάστασης.

Γιατί η Yoga στο γραφείο “κάνει καλό”

• Κινητοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα και αφυπνίζει το νευρικό, γεμίζοντας με ενέργεια το σώμα μας.
• Συμβάλλει στη διαχείριση του καθημερινού stress.
• Αποφορτίζει τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγικότητα και εμπνευσμένη δημιουργικότητα.
• Συντονίζει το πνεύμα με το σώμα, ενισχύοντας τη συγκέντρωση.
• Αντιμετωπίζει και σε κάποιες περιπτώσεις προλαμβάνει αποτελεσματικά τα μυοσκελετικά προβλήματα.
• Βοηθάει στην καλύτερη πέψη.
• Αναπτύσσει ωραίες σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων και στην προκειμένη περίπτωση συνασκουμένων (δες το κάτι σαν team buliding activities).
• Καταπολεμάει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
• Συμβάλλει στην καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία αφού ενεργοποιεί το σώμα μας και του δίνει ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από τη βαρετή και επικίνδυνη για την υγεία μας, καθιστική ζωή.

Προτεινόμενο ασκησιολόγιο για OFFICE YOGA

1. Σηκωθείτε όρθιοι μπροστά από το γραφείο σας. Πάρτε μία βαθιά ανάσα κια συγκεντρωθείτε στο σώμα σας. Σηκώστε ελεγχόμενα το αριστερό χέρι σας και σταδιακά φέρτε το δεξί πόδι λυγισμένο προς τα πίσω. Κρατήστε το δεξί πόδι με το δεξί χέρι και φροντίστε για την ευθυγράμμιση του σώματός σας σε αυτή τη θέση.
2. Καθόμαστε στο κέντρο της καρέκλας και τοποθετούμε τα πέλματά μας στο άνοιγμα της λεκάνης. Αν διευκολύνει βγάζουμε τα παπούτσια μας, για να έχουμε καλύτερη αίσθηση με το έδαφος. Φέρνουμε τις παλάμες πάνω στους μηρούς μας και διατηρούμε τη σπονδυλική στήλη ευθεία. Το κεφάλι ψηλά και το σαγόνι παράλληλο με το έδαφος. Διατηρούμε χαλαρούς ώμους, χωρίς όμως να χαλάμε την ευθεία θέση του κορμού μας. Παίρνουμε 2 βαθιές ανάσες από αυτή τη θέση. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις παλάμες μας πάνω στο γραφείο, παίρνουμε βαθιά ανάσα και πηγαίνουμε με τεντωμένα χέρια (και τις παλάμες πάντα στο γραφείο) προς τα πίσω. Εκπνέουμε κι επιστρέφουμε στην αρχική θέση.
3. Φέρνουμε τα χέρια πλέκοντάς τα πίσω από την πλάτη και τοποθετούμε τις παλάμες πάνω στην καρέκλα. Σιγά σιγά φέρνουμε τις ωμοπλάτες προς το στήθος και ρολάρουμε τους ώμους προς την πλάτη. Σταδιακά τεντώνουμε τα χέρια στέλνοντας τις ωμοπλάτες μπροστά. Δεν ξεχνάμε να πέρνουμε βαθιές εισπνοές και μακριές εκπνοές!
4. Τοποθετούμε ξανά τις παλάμες μας στο γραφείο και διατηρούμε τα πέλματα στο άνοιγμα των ώμων (παράλληλα και πολύ καλά γειωμένα στο έδαφος). Σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τα πίσω, φέρνοντας τον κορμό του σώματός μας παράλληλα με το έδαφος και τεντώνοντας τα χέρια. Μένουμε σε αυτή τη θέση όση ώρα νιώθουμε πως το σώμα μας το έχει ανάγκη. Προσοχή, φέρνουμε το κεφάλι ανάμεσα από τα χέρια μας. Φροντίστε σε κάθε επανάληψη να πηγαίνετε και λίγο πιο μακριά.
5. Τοποθετούμε το δεξί μας πέλμα σε λυγισμένη θέση πάνω στο δεξί μηρό και περιστρέφουμε το σώμα μας με το χέρι προκειμένου να κάνουμε ένα καλό stretching. Επαναλαμβάνουμε και στην άλλη πλευρά.