Η ευελιξία είναι κάτι που αναζητάμε στη σύγχρονη ζωή και μάλλον έφτασε ο καιρός να τη διεκδικήσουμε εκτός από το να την ονειρευόμαστε. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, υπάρχει πλέον νόμος που εξηγεί τον όρο «fexible working» και τον νομιμοποιεί υπό προϋποθέσεις, προκαλώντας κατά μία έννοια τον εργαζόμενο να ζητήσει ένα πιο ευέλικτο ωράριο και πρόγραμμα από τον εργοδότη του. Το θετικό στη νέα αυτή επαγγελματική τάση είναι ότι επωφελείται και ο εργδότης, εκτός από τον εργαζόμενο ενώ η συγκεκριμένη ενέργεια ίσως αποτελέσει παραδειγματισμό και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι σημαίνει Flexible Working

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με την τοποθεσία ή το ωράριο. Στην πράξη σημαίνει:

  • Αλλαγή από full time ωράριο σε part time.
  • Συγκέντρωση των ωρών εργασίας σε λιγότερες ημέρες εργασίας.
  • Εργασία από το σπίτι/ και από το σπίτι.
  • Διαμοιρασμός εργασιών
  • Εργασία με βάρδιες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα νοσοκομεία με τις εφημερίες
  • Αλλαγή στον ημερήσιο προγραμματισμό με λιγότερη εργασία στην αρχή και το τέλος της ημέρας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο και ευέλικτο εργασιακό πλάνο, ο εργαζόμενος αποδίδει καλύτερα στη μέση της ημέρας και όχι τόσο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα λίγο πριν φύγει από το γραφείο.
  • Ευελιξία στο ωράριο όταν πρόκειται για οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως είναι τα παιδιά.

Γιατί ο σύγχρονος επαγγελματίας ονειρεύεται το Flexible Working

Το πρώτο και προφανές είναι ότι κερδίζει περισσότερο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό του και την οικογένεια. Ειδικά όσοι έχουν παιδιά το επιζητούν… Στη συνέχεια η ευελιξία τούς δίνει την ευκαιρία να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους μέσα στην καθημερινότητα και να αποφύγουν το burnout από τις πολλές ώρες εργασίας στο γραφείο. Με το εργασιακό μοτίβο του flexible working ο κάθε εργαζόμενος καταφέρνει να περιορίσει το στρες και να βρει τις ισορροπίες του. Έτσι αποδίδει περισσότερο σε λιγότερο χρόνο. Το τελευταίο αποτελεί μία win win κατάσταση, μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη αφού και ο εργοδότης κερδίζει όταν έχει πιο παραγωγικούς υπαλλήλους. Ένας ευχαριστημένος εργαζόμενος έχει μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης και πίστης (loyalty), παραγωγικότητας και εξέλιξης. Ο μοναδικός κίνδυνος και για τις δύο πλευρές είναι η παρερμηνεία του ευέλικτου ωραρίου σε περιορισμένο χρόνο για εργασία.