Το γραφείο αποτελεί τον χώρο της καθημερινής προπόνησής μας. Είναι κάτι σαν τον στίβο για έναν αθλητή ή την πισίνα για έναν κολυμβητή. Επομένως εκεί πρέπει να νιώθουμε άνετα, οικεία και ιδιωτικά, ώστε να μπορούμε να συγκεντρωθούμε, να κάνουμε τα λάθη μας και να συνεχίζουμε τη σκληρή προσπάθεια με ησυχία.

Σύμφωνα με έρευνες η προσοχή μας διασπάται περίπου κάθε τρία λεπτά ενώ για επανέλθει κάνοντας 100% focus στο project που είχε συγκεντρωθεί, χρειάζονται σχεδόν 23 λεπτά!

Τι συμβαίνει στην εργασία μας όταν δεν έχουμε ιδιωτικότητα

  1. Περισσότερη φασαρία, λιγότερη συγκέντρωση

Η ηχορύπανση στο χώρο εργασίας μειώνει αποδεδειγμένα την απόδοσή μας. Είτε αυτή προέρχεται εσωτερικά, από τους συναδέλφους εντός του γραφείου, είτε εξωτερικά από παράγοντες όπως είναι τα αεροπλάνα, η κίνηση στο δρόμο απ’ έξω, η φασαρία του διπλανού γραφείου. Ακόμη και ήχοι όπως είναι αυτός του εκτυπωτή, του φωτοτυπικού, του υπολογιστή, του τηλεφώνου, του συναδέλφου που σηκώνεται συχνά από το γραφείο του, ευθύνονται για τη μείωση της παραγώγικότητάς μας.

  1. Δυσκολία ουσιαστικής επικοινωνίας με τους συναδέλφους

Πόσες φορές σου έχει τύχει να σ’ ενοχλούν οι συνεχείς ερωτήσεις του συναδέλφου σου ή μήπως τα συνεχή τηλεφωνήματα που δέχεται; Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν, η έλλειψη ιδιωτικότητας και ο υπερβολικός θόρυβος στο γραφείο οδηγούν πολλούς εργαζόμενους να βιώσουν αισθήματα δυσφορίας, θυμού, ακόμη και ανυπακοής με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην αμέλεια ή και την εγκατάλειψη των καθηκόντων τους. Η παραγωγικότητα προϋποθέτει ευχάριστο και ήρεμο εργασιακό περιβάλλον.

  1. Έλλειψη διακριτικότητας σε τηλεφωνικές συνομιλίες, email και meetings

Σε κοινούς χώρους εργασίας θα πρέπει να προβλέπεται αρχιτεκτονικά η ανάγκη για ιδιωτικότητα, αφού πολλές φορές οι πληροφορίες που μοιράζονται οι εργαζόμενοι είναι μυστικές. Για σκέψου τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιος άκουγε ή έβλεπε πληροφορίες που δεν έπρεπε να βγουν εκτός εταιρείας ή πληροφορίες που δε συμβαδίζουν με τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της επιχείρησης;

  1. Απουσία αποδοτικών επαγγελματικών συναντήσεων

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι συλλογικοί χώροι εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Αν όμως οι ομάδες λειτουργούν σε μικρούς χώρους, τότε το πνεύμα της ομαδικότητας χάνεται και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει και την ατομική παραγωγική ικανότητα του εργαζομένου μεμονωμένα.

Οι χώροι εργασίας και τα γραφεία εκσυγχρονίζονται σταδιακά και στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την καλή σύνδεση και επικοινωνία της ιδιωτικότητας με τη συλλογικότητα. Έτσι θα διατηρείται η απαιτούμενη διακριτικότητα, θα ενισχύεται η συγκέντρωση και η παραγωγική- αποδοτική εργασία θα είναι το φυσικό επακόλουθο.

Επικοινώνησε σήμερα με την εξειδικευμένη ομάδα της OFFICE+ και βρες επιτέλους την ιδιωτικότητά σου στο γραφείο!