Υπάρχουν κάποια πράγματα στην εργασία μας, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα και κάνουν την office life μας συχνά ενοχλητική. Συνδυαστικά μάλιστα με την πίεση της καθημερινότητας, αυτό μας προκαλεί ένταση και μειώνει την παραγωγικότητά μας στο γραφείο.

Παραδείγματα σχετικών «ενοχλήσεων» ενδέχεται να αποτελούν ο φυσικός χώρος όπου βρίσκεται η εργασία μας, το ακατάστατο ή κακόγουστο εργασιακό περιβάλλον, οι φλύαροι ή ανταγωνιστικοί συνάδελφοι, η φασαρία στο γραφείο. Και τότε είναι που νιώθεις ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ευχάριστη work life, σωστά;

Κι όμως, έρευνες δείχνουν πως οι μικρές διαφοροποιήσεις μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτές τις tiny αλλαγές «embodied cognition». Με απλά λόγια, μας μιλούν για το πως το περιβάλλον και η στάση μας επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Ποια είναι η θεωρία πίσω από το embodied cognition

Οι βασικές παράμετροι είναι τρεις: Αντικείμενο εργασίας, Στόχος, Φιλοσοφία. Έπειτα ακολουθεί η εφαρμογή της θεωρίας για την κάθε παράμετρο. Η ενσωματωμένη γνώση, όπως θα μεταφράζαμε τη συγκεκριμένη θεωρία, τονίζει ότι πολλά γνωστικά γνωρίσματα, ανθρώπινα ή μη, διαμορφώνονται με ολόκληρο το σώμα και πνεύμα μας. Τα γνωρίσματα της γνωστικής συμπεριφοράς μας περιλαμβάνουν νοητικές κατασκευές, επιδόσεις στους τομείς της γνώσης μας, προσωπική κρίση, αντίληψη, σωματικές αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον όπου ζούμε και εργαζόμαστε. Συμπληρωματικά ακολουθούν και τα κοινωνικά ταμπού, τα οποία έχουν διαμορφώσει πολλά κομμάτια του πνεύματος και σώματός μας.

Η προσωπική συμβολή στην καλύτερη office life

Λένε πως η αυτονομία κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Έτσι φρόντισε να φτιάξεις τον χώρο όπου εργάζεσαι όπως σου αρέσει. Πρόσθεσε στο γραφείο ορισμένα προσωπικά στοιχεία και πινελιές που σημαίνουν κάτι για εσένα και σε κάνουν να νιώθεις άνετα. Βάλε post it με projects που θέλεις να δώσεις προτεραιότητα και έχε πάντα πάνω στο γραφείο σου ένα μπουκάλι κι ένα ποτήρι νερό. Η επιπλέον προσπάθεια που συχνά απαιτείται, δυσκολεύει το σώμα μας κι αυτό αντιδράει στα δύσκολα. Τότε είναι που ζητάει περισσότερη ενυδάτωση και εσωτερική ενθάρρυνση ότι ναι, μπορείς. Και θα μπορέσεις.

Η επαφή με τη φύση αυξάνει την εργασιακή απόδοση

Ότι η επαφή με τη φύση σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, το καταλαβαίνεις κι όταν ξεφεύγεις σε μία εκδρομή ή όταν προσθέτεις τα αγαπημένα λουλούδια σου στο χώρο. Συνέχισε έτσι… Οργάνωσε μία εκδρομή ή μία απλή εξόρμηση στη φύση τουλάχιστον μία φορά το 2 μηνο και βάλε φυσικά στοιχεία στο γραφείο σου. Το γραφείο θέλει φυσικό φως και πράσινα στοιχεία. Φρόντισε γι’ αυτό! Μέχρι και ένα “πράσινο” wallpaper στον υπολογιστή σου, θα σε εμπνεύσει και θα διατηρεί τη σκέψη σου καθαρή. Τέλος κάνε όσο μπορείς μικρά διαλείμματα στο κοντινότερο πάρκο ή στη θάλασσα, ανάλογα με το που βρίσκεται το γραφείο σου.

Κράτησε την εργασιακή παράδοση ζωντανή

Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες, που εφαρμόζονται παραδοσιακά περισσότερα από 300,000 χρόνια. Αυτοί θέλουν η εργασιακή ζωή μας να περιλαμβάνει κάθε μέρα δέντρα, κοινωνική συναναστροφή, καλές αναπνοές σε καθαρό περιβάλλον, ηλιακό φως, άφθονο νερό και αφύπνιση για έμπνευση. Επομένως το μυστικό της επιτυχίας ίσως να μην κρύβεται στην οθόνη που κοιτάς αυτή τη στιγμή!