Το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να ξεκινήσει με μία οδηγία «Μην το δοκιμάσετε αυτό στο γραφείο». Ωστόσο αν έχετε τη δική σας δουλειά, μπορείτε να κάνετε το τεστ του ύπνου στη δουλειά και να δείτε τα αποτελέσματα.
Το ξέρατε ότι ο Σαλβαδόρ Νταλί έπαιρνε κάθε μεσημέρι έναν σύντομο υπνάκο, για να αντλήσει έμπνευση; Καθόταν στην πολυθρόνα και άφηνε τα χέρια του να πέσουν δεξιά και αριστερά. Στο αριστερό χέρι του κρατούσε ένα κλειδί. Όταν αποκοιμούνταν και το χέρι χαλάρωνε, το κλειδί έπεφτε στο πάτωμα. Μόλις το άκουγε, ξυπνούσε και σηκωνόταν για να προλάβει να ζωγραφίσει όσα είχε δει κατά τη φάση REM (που είναι ένα από τα πρώτα στάδια του ύπνου και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί 40% αύξηση της δημιουργικότητας).
Μελέτες λοιπόν δείχνουν πως ένας 20λεπτος ύπνος στην εργασία, μας ανανεώνει και μας βοηθάει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη διαύγεια και τελικά υψηλότερη απόδοση. «Ένας σύντομος ύπνος μπορεί να εξασφαλίσει εγρήγορση για αρκετές ώρες, να βελτιώσει τη συγκέντρωση, την αντίληψη, την ακρίβεια και την παραγωγικότητα», λέει ο καθηγητής ψυχιατρικής Ντέιβιντ Νιουμπάουερ του κέντρου Johns Hopkins. «Ο power nap πρέπει να γίνεται πριν από τις 4 το απόγευμα ώστε να μη μας εμποδίσει να κοιμηθούμε το βράδυ και να διαρκεί από 10 έως 20 λεπτά».
Η αλήθεια είναι πως αν το καλοσκεφτούμε η φύση μας ορίζει την ξεκούραση. Δεν έχουμε προγραμματιστεί για να δουλεύουμε ασταμάτητα από το πρωί ως το βράδυ. Όταν λοιπόν κάνουμε υπερωρίες, στερούμαστε έμπνευσης και απόδοσης. Η απάντηση της Ιαπωνίας στην “εργασιομανία” του δυτικού κόσμου είναι το ινεμούρι. “Ινεμούρι” σημαίνει να κοιμάται κανείς σε ώρα εργασίας, σε καθιστή στάση. Μία αναγνωρισμένη πρακτική που εφαρμόζουν όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;