Το συγκεκριμένο άρθρο για τις πιο παραγωγικές ώρες εργασίας, θα μπορούσε να ξεκινήσει ως μία κουβέντα στο γραφείο μεταξύ συναδέλφων. Θα μπορούσε επίσης να είναι μία συζήτηση μεταξύ φίλων, για το ποιος είναι πρωινός τύπος και ποιος βραδινός όσον αφορά την επαγγελματική απόδοση. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για αποτελέσματα ερευνών που γίνονται ετησίως και αφορούν στην απόδοση των εργαζομένων. Στόχος αυτών των ερευνών είναι η καταγραφή και η αύξηση της παραγωγικότητας.

Η παραγωγικότητα ανά εποχή

Η απόδοσή μας στη δουλειά έχει κι αυτή την εποχικότητά της. Έτσι όταν έχουν μεσολαβήσει διακοπές, παρατηρείται αυξημένη παραγωγικότητα. Ειδικά την εποχή του φθινοπώρου, μετά το μεγάλο καλοκαιρινό break όπου έχουμε ξεκουραστεί και σκεφτεί τα επόμενα επαγγελματικά βήματα, η απόδοσή μας ανεβαίνει κατακόρυφα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Σεπτέμβρης θεωρείται ως μία “επαγγελματική πρωτοχρονιά” σε ό,τι αφορά τους στόχους μας και τα νέα ξεκινήματα. Επομένως οι πιο παραγωγικές εποχές του χρόνου εντοπίζονται στο Φθινόπωρο (και κυρίως τον μήνα Οκτώβριο) και τον χειμώνα μετά το διάλειμμα των Χριστουγέννων δηλαδή τον Ιανουάριο.

Bonus tip: Ένα νέο ξεκίνημα απαιτεί και την αντίστοιχη προετοιμασία. Για παράδειγμα αν τον Σεπτέμβριο είστε έτοιμοι να ανοίξετε το δικό σας γραφείο, αρχίστε την έρευνα εύρεσης γραφείου από τον Ιούλιο.

Οι golden hours στην εργασία

Κάποτε ήταν τα golden boys. Σήμερα είναι οι golden hours, που ξεχωρίζουμε από τις ομολογουμένως πολλές εργατοώρες της ημέρας/ εβδομάδας. Οι πιο παραγωγικές ημέρες της εβδομάδας είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τον δείκτη απόδοσης να μειώνεται όσο περνούν οι μέρες και φτάνουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Οι αντίστοιχες golden hours της ημέρας έχει αποδειχθεί πως είναι οι πρωινές ώρες πριν τις έντεκα και συγκεκριμένα, εννιά με έντεκα. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όσο πιο νωρίς ξυπνήσουμε και ξεκινήσουμε τις εργασίες, τόσο πιο αυξανόμενα παραγωγικοί θα είμαστε.

Bonus tip: Βρείτε τις δικές σας πιο αποδοτικές πρωινές ώρες, εντοπίστε το σύνολο των ωρών που χρειάζεται να εργάζεστε ανά ημέρα και οργανώστε το πρόγραμμά σας ανάλογα.  

Οι πιο τεμπέλικες ώρες και ημέρες του χρόνου

Ίσως για πολλούς από εμάς να μην υπάρχει περιθώριο για “τεμπελιά”, αλλά σίγουρα υπάρχει ένας μετρητής της παραγωγικότητάς μας. Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν, η πιο “τεμπέλικη” ώρα της ημέρας είναι στις δύο το μεσημέρι. Τότε που έχουμε ήδη δουλέψει ένα 5ωρο και έχουμε αρχίσει να κουραζόμαστε, να πεινάμε, να κοιτάζουμε την ώρα… Η ημέρα της εβδομάδας που παρατηρείται χαμηλή απόδοση των εργαζομένων είναι η Παρασκευή, ειδικότερα για τους in house υπαλλήλους μίας εταιρείας που προσμένουν το Σαββατοκύριακο. Σε μήνα, ο Αύγουστος είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο αρχηγός στη μείωση της παραγωγικότητας με τους περισσότερους εργαζόμενους να απουσιάζουν σε καλοκαιρινές διακοπές.

Bonus tip: Εκμεταλλευτείτε τις τεμπέλικες ώρες, ημέρες ή και τους μήνες του χρόνου, για να οργανώσετε τη δουλειά σας χωρίς παρεμβολές και για τον απαιτούμενο brainstorming, χρόνο.