Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει συνήθως προφανή απάντηση. Ο άνθρωπος που είναι ο leader σε μία ομάδα, εργασιακή ή μη, ξεχωρίζει με τον τρόπο που στέκεται και μιλάει. Δε θα σου αναθέσει tasks όπως ένας manager, αλλά θα σε εμπνεύσει ώστε να βρεις μόνος σου τη λύση για το επόμενο project. Συχνά στο εργασιακό περιβάλλον μπερδεύουμε τον leader με τον manager ή ακόμη πιο απλά με τον Υπεύθυνο του Τμήματος.

Πως ξεχωρίζει ένας leader

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review η βασική διαφορά ενός leader από τον manager είναι το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την καθημερινότητα της δουλειάς αλλά με τη γενικότερη καθοδήγηση, το leading των εργαζομένων στον επαγγελματικό χώρο. Είναι ο άνθρωπος που έχει το όραμα, τη μεγάλη εικόνα και δεν ασχολείται με την ανάθεση των tasks. Δουλεύει με όραμα και όχι με τακτική ή στρατηγική. Βοηθάει τους εργαζόμενους να κατανοήσουν πως λειτουργεί η εκάστοτε επιχείρηση και πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το κάθε έργο με μακροπρόθεσμη λογική. Ασχολείται δηλαδή περισσότερο με το «γιατί» παρά με το «πως». Έχει το κουράγιο να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο αυτά που οι περισσότεροι της ομάδας φοβούνται, ενώ προσφέρει τις γνώσεις και τη δύναμή του απλόχερα. Ξεχωρίζει για το γεγονός ότι είναι πολύ καλός ακροατής και για την ποιότητά του, ως χαρακτήρας και ως επαγγελματίας.

Τι σημαίνει στην πράξη «καλός leader»;

  1. Ενθαρρύνει την ομάδα του και μιλάει πάντα στο πρώτο πληθυντικό
  2. Χρησιμοποιεί παρακινητικές λέξεις και φράσεις όταν μιλάει (π.χ. πάμε, μπορούμε, ελάτε να το κάνουμε)
  3. Επιβραβεύει τις σωστές ενέργειες και επιτυχίες, εμπνέοντας για τις επόμενες.
  4. Είναι δίκαιος προς όλους και καλός ακροατής
  5. Είναι ξεκάθαρος και υποστηρικτικός στην επικοινωνία του
  6. Προωθεί τις αλλαγές και τις καινοτομίες
  7. Έχει ξεκάθαρους και μακροπρόθεσμους στόχους
  8. Εμπνέει εμπιστοσύνη και χτίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας του

Γιατί δε γίνεσαι leader σε μία μέρα

Πράγματι, δε μπορεί κάποιος να γίνει leader σε μία ημέρα. Χρειάζεται να έχει τη γνώση αλλά και την εμπειρία. Να ξέρει πως πρέπει να εργάζεται ένας επαγγελματίας αλλά και πως να εμπνέει το κοινό του. Να λειτουργεί ομαδικά και όχι ατομικά για το δικό του, προσωπικό όφελος. Να είναι προσιτός αλλά να παραμένει ο leader της ομάδας. Για να γίνει κάποιος leader πρέπει πρώτα να αλλάξει τρόπο σκέψης και… καρδιά!