Το μέλλον στο γραφείο και τους εργασιακούς χώρους βρίσκεται στο design και τη λειτουργικότητα. Ο λόγος για δύο στοιχεία που μπλέκονται μεταξύ τους και δίνουν ένα σύγχρονο, καινοτόμο αποτέλεσμα.

Στις παραπάνω παραμέτρους έρχονται να προστεθούν τρεις ακόμη σημαντικοί παράγοντες. Η ευελιξία, η επιλογή ενός virtual office και η καθημερινή ικανοποίηση των υπαλλήλων. Για να επιτευχθεί το τελευταίο, ο εργαζόμενος θα πρέπει να βρίσκεται σ’ ένα καλαίσθητο εργασιακό περιβάλλον με όλες τις απαιτούμενες παροχές, ώστε να εμπνέεται καθημερινά και να εργάζεται αποδοτικά. Χαρούμενος εργαζόμενος σημαίνει περισσότερη δημιουργικότητα, αυξημένη παραγωγικότητα, ενίσχυση του ταλέντου και των δεξιοτήτων. Ποιος εργοδότης θέλει να το χάσει αυτό;

Τα γραφεία θα είναι πιο πράσινα

Κυριολεκτικά και μεταφορικά! Το πράσινο θα υπάρχει εντός και εκτός του κτηρίου. Το εργασιακό περιβάλλον θα έχει οικολογικές προδιαγραφές που θα σέβονται και θα αναδεικνύουν το φυσικό στοιχείο. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι το πράσινο στο χώρο αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 8% και το wellbeing, δηλαδή την ευεξία, κατά 13%. Ας θυμηθούμε το εκπληκτικό Apple Park, που δημιούργησε ο Steve Jobs για τους εργαζόμενους της Apple.

Περισσότερος χώρος για δραστηριότητες

Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ημέρας και τελικά της ζωής μας, το περνάμε στο γραφείο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η παγκόσμια τάση θέλει τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν τα στερεότυπα και τη φοβία τους για αλλαγή. Σύμφωνα με έρευνες οι freelancers έχουν μεγαλύτερη έμπνευση και περισσότερο χρόνο για brainstorming, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα «δημιουργικό διάλειμμα». Με τόση πίεση που υπάρχει στο εργασιακό περιβάλλον, η λύση είναι να ενταχθούν κάποιες δραστηριότητες στον ίδιο χώρο. Τα περισσότερα Επιχειρηματικά Κέντρα θα έχουν το δικό τους γυμναστήριο όπως διαθέτει η OFFICE+ και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για δραστηριότητες. Το γραφείο πλέον θα δηλώνει και το lifestyle μας, τείνοντας να γίνει ένα business club.

Πιο φωτεινό design και πιο φιλική αρχιτεκτονική

Το γραφείο αρχίζει σταδιακά να αντικαθιστά το σπίτι, αφού σε αυτό περνάμε περισσότερο χρόνο. Έτσι πρέπει να είναι άνετο, λιγότερο formal για τον εργαζόμενο και περισσότερο φιλικό. Αυτό σημαίνει να είναι λειτουργικό με όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες, αλλά να είναι και φιλόξενο με ζεστά στοιχεία. Τα γραφεία του μέλλοντος θα έχουν πιο «φωτεινό» design, με χρώματα και πιο μοντέρνα διακόσμηση ενώ δε θα λείπουν και τα ειδικά διαμορφωμένα spots συγκέντρωσης, για να παίρνουμε το χρόνο μας μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και το meeting room.