Εσένα αλήθεια η μουσική σε βοηθάει να αποδώσεις καλύτερα στην εργασία σου ή αποσπά την προσοχή σου;

Σύμφωνα με έρευνες, η πραγματική απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη φράση “Αν ακούς Mozart, θα γίνεις genius” και στο «Κλεισε τη μουσική και συγκεντρώσου στη δουλειά.». Επομένως εξαρτάται από το τι εξυπηρετεί τον καθένα και κυρίως πως έχει συνηθίσει να δουλεύει. Βέβαια μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και τις συνήθειές μας, ειδικότερα αν αυτές μας διευκολύνουν κι αυξάνουν την αποδοτικότητά μας.

The Mozart effect
To “Mozart effect” είναι ένα υπαρκτό και μάλιστα μελετημένο, φαινόμενο. Σύμφωνα με αυτό, η κλασική μουσική ενισχύει τη χρονική συλλογιστική του ατόμου, τον βοηθάει να κάνεις focus, να σκεφτεί μακροπρόθεσμα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν. Τα κλασικά μουσικά έργα αφυπνίζουν το πνεύμα του εργαζόμενου και συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων.

Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις
Το θέμα της ακρόασης μουσικής κατά την εργασία μας αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες. Έτσι έγιναν- και γίνονται- διάφορες μελέτες. Μία από αυτές διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και κατέγραψε πως η μουσική επηρεάζει θετικά όλους τους τύπους εργασίας, με αύξηση της παραγωγικότητας κατά 6, 3%!

Προτεινόμενα είδη μουσικής εν ώρα εργασίας
1. Κλασική μουσική γιατί αυξάνει την οξυδέρκεια και την καθαρότητα σκέψης
2. Ambient/ Chillout μουσική γιατί βοηθάει στην έμπνευση. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο μουσικό είδος δημιουργήθηκε με σκοπό να χαλαρώνουν σωματικά και πνευματικά οι χορευτές κατά το διάλειμμα της προπόνησής τους.